Herstructurering van ondernemingen
Vaak wordt de wens tot herstructurering ingegeven door de doelen die een ondernemer zich heeft gesteld.
We zullen dus bespreken wat die doelen zijn, bijvoorbeeld het kunnen opschalen van een onderneming. Of het klaarmaken van de structuur voor de verkoop of voor de instap van een investeerder. Of een bedrijf groeit zo snel dat het het management wil binden en daarom laat participeren.
Of eenvoudiger: het scheiden van privé vermogen van ondernemingsvermogen bij ondernemers die nog een eenmanszaak of VOF hebben en willen groeien.
Pas als we weten wat het doel van de ondernemer is, kunnen we adviseren over de beste fiscale route die bij de herstructurering past.
Vaak resulteert het advies in een juridische fusie of splitsing. Of een geruisloze omzetting van een VOF in een BV-structuur.
Fiscaal structureren van vastgoed
Hieronder een greep uit de vragen waarover jij mee gaat denken:
- wanneer kan een vastgoedondernemer zijn bedrijf schenken of laten vererven onder toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) ?
- Is het fiscaal verstandig een investering in nieuw vastgoed prive te doen of vanuit een BV (Box 2 of Box 3? Of soms Box 1)
- Wanneer is een fonds voor gemene rekening interessant om vermogen (waaronder vastgoed) op naam van kinderen te zetten?
- Is een CV-structuur interessant om een vastgoedproject onder te brengen nadat het ontwikkeld is?
Hoe werkt het als de vastgoedinvesteerder in het buitenland woont? Zoals België, Spanje of Portugal?
Advies aan familiebedrijven (en de familie erachter)
Wij adviseren familiebedrijven. Dat heeft een extra dimensie. Omdat niet elk familielid in het bedrijf werkt. Of familieleden wel voor de onderneming werken maar geen aandelen bezitten. Dat geeft extra dynamiek.
Daarnaast is estate planning bij een familiebedrijf extra belangrijk. Daarbij spelen de volgende vragen een rol. Hoe blijft de onderneming binnen de familie. Hoe wordt de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd? Wie worden bedrijfsopvolgers en hoeveel belasting gaan zij betalen. Op welke manier wordt familievermogen beschermd?
Bedrijven groeien, trekken investeerders aan en/of worden verkocht
Wij hebben diverse (jonge) ondernemers als klant die een IT-gerelateerde onderneming hebben.
Het kan gaan om ontwikkeling en van software, het aanbieden van software as- a- service of het ontwikkelen van Apps. Ook zijn er ondernemers die geen IT onderneming hebben, maar wel een ander type bedrijf dat opschaalt. De onderneming zit in een groeiscenario.
Dit roept steeds de vraag op wat vanuit fiscaal oogpunt de optimale ondernemingsstructuur is. Dit betekent voor jou dat je betrokken wordt bij de advisering daarover. En voor de uitvoering leg je contact met de notarissen en gespecialiseerde advocaten met wie wij samenwerken.
Vermogensstructurering
Veel van onze klanten zijn vermogend. Daarbij is de vraag hoe dat vermogen het beste gestructureerd kan worden. Dat betekent welk deel van het vermogen wordt privé aangehouden, welk deel in een BV of andere rechtsvorm. Ook is de vraag of vermogen op naam van kinderen wordt gezet. Bij dit alles spelen niet alleen fiscale aspecten een rol, maar ook de bescherming van het vermogen.
Wij zijn geen beleggingsadviseur. Daarmee werken wij samen. Soms is er ook een link met cryptocurrencies. Wij zien steeds meer ondernemers die daar belangstelling voor hebben. Dat roept specifieke fiscale vragen op.
Tot slot zie je dat ondernemers ook willen emigreren. Bijvoorbeeld naar Portugal of Spanje. Of zij kopen daar een vakantiewoning. Dat betekent dat jij contact opneemt met buitenlandse advieskantoren waarmee wij samenwerken. Zij adviseren op de locale fiscale aspecten.
Ook gewoon “doe-werk”
Wat je hierboven leest klinkt allemaal heel mooi en is ook waar. Maar naast deze mooie onderwerpen maak je ook berekeningen in Excel, vul je formulieren in bijvoorbeeld voor de aanvraag van een fiscale eenheid, of voor een aangifte dividendbelasting. En je doet onderzoek naar specifieke vaktechnische vragen. Er zit dus ook gewoon “doe-werk” bij. Dat komt omdat wij de adviezen ook willen uitvoeren. Voor jou heeft dat als voordeel dat je ook gevoel krijgt bij de praktische kant van fiscale adviezen.
O ja, je maakt geen aangiften. Dat laten wij graag over aan kantoren met wie wij samenwerken. Wel moet je in staat zijn de concept aangifte te beoordelen. En te beoordelen of het advies dat gegeven is, ook op de juiste manier in de aangifte terecht komt. Als je dat nog nooit gedaan heb, leer je dat vanzelf bij ons.